Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att inhibera regeringens beslut från den 31 augusti 2015, att utpeka bland annat Nordkalks planerade Bungetäkt på norra Gotland som nytt Natura 2000 område.
LÄS MER: Nordkalk jublar över nytt domstolsbeslut
Ledarskribenterna Eva Bofride, Gotlänningen, och Mats Linder, Gotlands Allehanda, kommenterar beslutet i torsdagens GT och GA.
De kritiserar båda regeringens försök, om det nu var det, att påverka rättsprocessen genom att peka ut områden där kalkstensindustrin ansökt om tillstånd för kalkbrytning som Natura 2000-områden.
"Att regeringen gick in och klassade området som Natura 2000-område mitt under pågående rättsprocess ansågs av många vara en politisk handling för att stoppa Nordkalk, mer än behovet av naturskydd", skriver Eva Bofride.
Hon anser att om regeringen vill stoppa kalkindustrin så måste det ske i en "öppen agenda".
GOTLÄNNINGEN: Orimlig hantering av ett tillstånd
"Nu kan i alla fall ärendet om Nordkalks ansökan prövas utifrån det rättsliga system som finns till för detta och inte utifrån olika opinionsbildningar, vare sig de kommer från kalklobbyn eller miljölobbyn."
Mats Linder går längre och använder ord som "pinsamt" och "rättsskandal."
"Hela processen var som utformad för att man skulle hinna ingripa i de pågående rättsliga prövningarna medan de fortfarande pågick. Det var ingen oönskad bieffekt – det var hela syftet! Det är, menar jag, en rättsskandal vars omfattning man bara kan ana de yttre konturerna av", skriver Mats Linder.
GOTLANDS ALLEHANDA: Stenindustrin var måltavlan
Han kritiserar också länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att de skyndat på arbetet med Natura 2000-områden på Gotland och därmed riktat ett slag mot stenindustrin.
Landshövdningen Cecilia Schelin Seidegård vill inte kommentera domstolens beslut att inhibiera regeringens beslut och inte heller kritiken att regeringen lagt sig i den pågående rättsprocessen.
– Jag har inga åsikter. Vi respekterar de beslut svensk domstol tar. Jag kan inte recensera regeringens beslut, det är min arbetsgivare.
LÄS MER: Nordkalk överklagar hela Natura 2000-beslutet
Miljöpartiets Isabel Enström tycker att det naturligt att domstolen beslutar om inhibering i väntan på att Nordkalks överklagande av Natura 2000-beslutet avgörs.
– Det är en naturlig följd av att domstolen inte hunnit fatta ett beslut innan det slutgiltiga beslutet tas av EU-kommissionen. För själva sakfrågan betyder det ingenting, mer än att det fördröjs, säger Isabel Enström.
Hon påpekar att regeringens underlag till kommissionen fortfarande gäller och kvaliteten i de utpekade områdena har inte ändrats.
– Jag anser fortfarande att det är skyddsvärda områden.
Nordkalks ansökan om kalkbrytning i Bunge Ducker ligger som ett vilande ärende hos Mark- och miljööverdomstolen i väntan på Högsta förvaltningsdomstolens slutliga beslut om regeringens beslut om Natura 2000, som väntas komma under första kvartalet 2017.