De tar över Gotlands sydligaste restaurang

Den gotländska turistentreprenören Carl Ewald har redan byggt upp Surflogiet i Tofta och campingen på Snäck, nu är han även ny ägare till Majstre vid Hoburgen.

Restaurangen Majstre vid Hoburgen har nya ägare.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Sundre2024-06-03 05:15

– En surfare letar alltid efter den perfekta vågen och här vill vi att man ska kunna uppleva den perfekta platsen, kvällen eller middagen, säger Carl Ewald som har tagit över som ny ägare

Med sig har han Surflogiets kökschef Kristoffer Olsson och food and beverage-manager Sofia Helmstrand.

– Jag och Kristoffer kommer att dela tiden mellan surfen och här, säger Sofia Helmstrand som vill ta med sig en liknande stämning till Majstre, med mycket musik och ett fokus på det lokala och hållbara.

De öppnar för luncher nästa vecka och för middagar och grillkvällar i mitten av juni. Kaféet har redan öppet och på menyn står bland annat saffranspannkakan och mjukglassen, som det alltid har gjort.

undefined
Marie Schnell Carlén och Carl Schnell säljer Majstre efter fyra år. ”Vi kan inte tänka oss någon bättre person att ta det här vidare”, säger han. De som tar över är vd:n Carl Ewald, food and beverage-managern Sofia Helmstrand och kökschefen Kristoffer Olsson.
undefined
”Vi tar över verksamheten första juni”, säger den nya ägaren till Majstre restaurang, Carl Ewald. Han sitter till vänster bredvid kökschefen Kristoffer Olsson och har food and beverage-manager Sofia Helmstrand bakom sig.
undefined
”Vi vill värna om både byggnaden och platsen, det är en viktig plats för många”, säger Sofia Helmstrand med Kristoffer Olsson och Carl Ewald bakom sig.

Det finns dock planer på förändringar, med boenden vid Gotlands allra sydligaste restaurang.

– Vi har presenterat ett koncept till våra grannar som alla är med på och nästa steg är att ta det med Länsstyrelsen och byggnadsnämnden, säger Carl Ewald.

Planer på utbyggnader för boenden har funnits i decennier och till slut beviljades även ett bygglov. När det tidigare ägarparet Marie Schnell Carlén och Carl Schnell köpte Majstregården hade marken i anslutning till restaurangen pekats ut som ett LIS-område, som står för landsbygdsutveckling i strandnära område.

– Det blev för stort för oss och vi fokuserade på att uppgradera restaurangen. Vi tittade på det och räknade på byggkostnaderna men det var för dyrt och kändes inte rätt, säger Marie Schnell Carlén.

Något som den nya ägaren är tacksam för.

– Tack och lov. Då kan vi bygga något efter områdets karaktär och som blir sjukt mycket coolare, säger Carl Ewald.

undefined
Majstres nya ägare Carl Ewald är även surfare och beskriver Rivet i närheten som öns bästa kitesurfingställe.
undefined
Majstres nya kökschef Kristoffer Olsson, som även ansvarar för köket på Surflogiet.
undefined
Majstres nya food and beverage-manager Sofia Helmstrand, som även har samma roll på Surflogiet där hon sköter restaurangen, men inte hotellet.

 

undefined
Carl Ewald, Sofia Helmstrand och Kristoffer Olsson på kullen ovanför Majstregården och mittemot Hoburgsklippan. De ser en potential i området att skapa en destination med både restaurang och boenden.
undefined
Majstres nya team som tar över inför sommarsäsongen, med kökschefen Kristoffer Olsson, food and beverage-manager Sofia Helmstrand och ägaren Carl Ewald.
undefined
Nya ägaren Carl Ewald med food and beverage-manager Sofia Helmstrand och kökschefen Kristoffer Olsson.
undefined
Majstres nya ägare Carl Ewald, som även är ägare till Surflogiet i Tofta och tidigare delägare till campingen på Snäck.

Han vill inte avslöja några detaljer, förutom att det kommer att vara naturnära och anpassat till miljön.

– Om man tittar på mina projekt har jag en förkärlek för ställen som ligger vackert vid havet. Här och på Tofta och på Snäck är det känslig natur och strandskydd där det är lagar och regler som styr, samtidigt som jag tycker att fler ska kunna ta del av det. Det är en otrolig utmaning, säger han.

Planen är att göra Majstre till en året-runt-destination, där det erbjuds stillhet, tystnad, ensamhet och mörker.

– Om det blir boende här så kan vi också ta emot grupper och köra camps och retreats, säger Carl Ewald och tillägger.

– Men vi har inget av det till 2024. Utan nu tar vi vid och förvaltar det som Marie och Calle påbörjat, säger han och hänvisar till de tidigare ägarna.

undefined
Marie Schnell Carlén och Carl Schnell om varför de säljer Majstre. ”Vi är lite äldre och har en ny familjesituation”, säger hon och nämner barnbarn som bor utomlands. ”Vi har uppgraderat Majstre och det har varit jättekul att lära sig, men vi är inga bransch-människor”.
Majstres historia

År 1969 öppnade John Nyqvist och Tore Jakobsson Majstregården på Hoburgen i Sundre, efter att lantbrukaren Svante Kristiansson styckat av marken som tillhörde hans gård Majstre.

På 1980-talet tog sonen Göran Nyqvist över restaurangen och under flera decennier drev han Majstregården tillsammans med Gabriella Löf.

Efter 51 år bytte restaurangen ägarfamilj 2020 när paret Carl Schnell och Marie Schnell Carlén tog över och restaurerade Majstre restaurang.

Inför sommarsäsongen 2024 är Carl Ewald ny ägare och kommer driva restaurangen tillsammans med kökschefen Kristoffer Olsson och food and beverage-managern Sofia Helmstrand.

Karta: Majstre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!