Regementschefen: ”Ett lätt beslut, men svårt besked”

Reaktionerna har varit många sedan beskedet kom att Försvarsmakten kastar ut GGN från Tofta skjutfält. I en stor intervju berättar regementschefen Dan Rasmussen om beslutet. ”Att vara populära är inget vi strävar efter”, säger han.

Årets upplaga av Gotland Grand National, som även blir den 40:e i ordningen, blir sista gången som tävlingen avgörs på Tofta skjutfält.

Årets upplaga av Gotland Grand National, som även blir den 40:e i ordningen, blir sista gången som tävlingen avgörs på Tofta skjutfält.

Foto: Malin Stenström

Tofta2023-09-30 06:15

För lite mer än en vecka sedan kom beskedet att årets upplaga av Gotland Grand National, som även är den 40:e i ordningen, blir den absolut sista på Tofta skjutfält. Anledningen är att Försvarsmakten, som hyr marken av Fortifikationsverket, nu sätter stopp för tävlingen då man behöver marken till sin egen verksamhet. 

undefined
Årets upplaga av Gotland Grand National, som även blir den 40:e i ordningen, blir sista gången som tävlingen avgörs på Tofta skjutfält.

Nyheten att GGN kastas ut från skjutfältet har blivit en stor snackis bland gotlänningarna, och många har även varit kritiska till beslutet. Dan Rasmussen är sedan lite mer än en månad tillbaka ny chef för Gotlands regemente, och han säger att han har full förståelse för reaktionerna.

– Ja, det vore väl konstigt om det inte blev reaktioner. Vi förstod ju att det här är inte skulle bli något populärt besked, men det är inget vi kunde ta med i vågskålen när beslutet skulle fattas, säger han, och tillägger:

– Vi har haft ett bra samarbete med GGN i 40 år, och vi önskar verkligen att man lyckas hitta en ny plats för tävlingen här på Gotland. 

undefined
”Man kan säga att det var ett lätt beslut, men ett svårt besked. Vi är som sagt väl medvetna om att det här väcker reaktioner, och vi förstår dem som tycker att det kom som en överraskning”, säger regementschef Dan Rasmussen om GGN-beslutet.

Dan Rasmussen berättar att diskussionerna om att sluta upplåta skjutfältet till GGN väcktes redan när Försvarsmakten påbörjade sin återetablering på Gotland för ett antal år sedan. Sedan dess har beslutet ”värkts fram”, som han uttrycker det.

– Det har tagit ett tag att komma fram till den här punkten, men nu kom vi fram till att Tofta är det enda aktiva skjutfältet på Gotland. Det i kombination med att det pågår ett krig i Europa samt att Sverige gjort en ansökan om att gå med i Nato gjorde att vi landade i det här beslutet, säger han, och fortsätter:

– Man kan säga att det var ett lätt beslut, men ett svårt besked. Vi är som sagt väl medvetna om att det här väcker reaktioner, och vi förstår dem som tycker att det kom som en överraskning. 

undefined
”Det här är ett jätteallvarligt läge för GGN och näringslivet på Gotland”, sade Conny Bohlin, vd för Nordic Sport & Event, i samband med att beskedet om att GGN kastas ut från Tofta skjutfält kom.

Nordic Sport & Event, som arrangerar GGN, har nu knappt 13 månader på sig att hitta en ny plats för tävlingen. Bolagets vd Conny Bohlin har i intervjuer uttryckt att han hade önskat en bättre framförhållning gällande stoppet på Tofta skjutfält.

– Att prata om vad som är lång framförhållning är lite som frågan ”hur långt är ett snöre?”. Vi började diskutera det här med Fortifikationsverket, som äger och upplåter marken, under våren och sade då att ”nästa år blir det inget”. Fortifikationsverket lämnade sitt besked till arrangören i början av juli, säger Dan Rasmussen.

Conny Bohlin har sagt att han hade önskat att de fick ett år till på Tofta skjutfält, så att de fick mer tid på sig att hitta en ny tävlingsplats. Varför gick inte det?

– Låt säga att det hade hänt något gällande Nato-medlemskapet, att vi till exempel skulle behövt samöva med något annat förband på Tofta skjutfält under hösten 2024. Då hade vi behövt ställa in GGN med kort varsel, och det tror jag hade varit ännu värre.

Försvarsmakten och GGN har kunnat samverka i 40 års tid, och även innan försvaret försvann från ön. Vad är den stora skillnaden nu jämfört med då?

– Dels att det råder krig i Europa, och dels att det nu bara finns ett aktivt övningsfält på ön. Tidigare fanns det andra platser att öva på, men det har vi inte tillgång till nu.

undefined
”Att vara populära är inget vi strävar efter, utan vi försöker som sagt lösa de uppgifter vi har”, säger Dan Rasmussen.

Sedan Försvarsmakten började sin återetablering på Gotland 2018 har det vid upprepade tillfällen rapporterats om hur myndigheten sagt nej till såväl bygglov som solcellsanläggningar i närområdet till Tofta skjutfält. Kritiker har menat att försvaret lägger en ”våt filt” över expansiva delar av ön. Samtidigt har Försvarsmakten upprepade gånger uttryckt att man vill verka i symbios med resten av samhället.

– Jag har såklart förståelse för att det i det dagliga livet kan te sig som märkliga beslut som tas, men tyvärr är omvärldsläget som det är. Vi gör ingenting för att jävlas, utan för att lösa vår uppgift som politiska beslut slagit fast, vilket är att skydda och försvara Sverige. 

undefined
Anledningen till att Försvarsmakten kastar ut GGN från skjutfältet är det rådande omvärldsläget med krig i Europa och ett stundande Nato-medlemskap för Sverige. Utöver det är Tofta skjutfält numera det enda aktiva skjutfältet på Gotland.

Dan Rasmussen påpekar också att det inte är Gotlands regemente som själva fattar beslut av det här slaget.

– Även om vi är remissinstans så är det centrala beslut. Försvarsmakten är en myndighet, och det är den som fattar besluten, inte P18. Och det säger jag ändå i kollektiv anda.

Hur impopulära har Försvarsmakten råd att bli här på Gotland, om du förstår frågan?

– Jag förstår frågan, men den är svår att svara på. Att vara populära är inget vi strävar efter, utan vi försöker som sagt lösa de uppgifter vi har. Jag tror att svenska folket föredrar en kompetent och duglig försvarsmakt, och då måste man vi ibland fatta impopulära beslut.

– Med det sagt så vill vi att allt ska ske i dialog med resten av samhället, och vi vill att det ska finnas en transparens. Vi försöker ha en folklig förankring och samverka med samhället, säger Dan Rasmussen.

undefined
GGN är världens största endurotävling, och till årets upplaga är över 3 000 förare anmälda. Vad som händer till nästa år, då tävlingen inte kommer att arrangeras på Tofta skjutfält, är i dagsläget oklart.

Han konstaterar att Försvarsmakten inte kommer att vinna några popularitetstävlingar, men upplever ändå att allmänhetens stöd är stort.

– Vi ligger bra till i förtroendemätningar, och det är nog viktigare än att vara populära. Jag upplever också att gotlänningarna är intresserade av vad vi gör och har förståelse för omvärldssituationen och vad den får för konsekvenser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!