"Tiden är en garant för att det ska bli bra"

Det skulle ju bli av nu, men i år sattes nya käppar i hjulet för badhusbygget, såg det ut som. Enligt fritidsstrateg Per Wallstedt är vi ändå inte alls tillbaka på ruta ett – långt därifrån.

Solbergabadet. Arkivbild från 2021. Motionssim en torsdagsmorgon i oktober.

Solbergabadet. Arkivbild från 2021. Motionssim en torsdagsmorgon i oktober.

Foto: Simon Bendelin

Visby2023-10-07 06:55

För två år sedan publicerade vi en artikelserie under vinjetten "Badhusen som aldrig byggdes". Den inleddes med förstasidesrubriken "40 år av planer, skisser – och besvikelser". Så lång tid har det tagit, sökandet efter Solbergabadets ersättare.

Serien avslutades ändå hoppfullt: Spåret från 2021, gällande parken precis bredvid nuvarande simhall, tedde sig definitivt beslutat och stensäkert. Bara att sätta spaden i jorden.

Nej, så var det väl inte riktigt, den här gången heller. I år har vi fått läsa om att notan gått upp rejält – men även att planen helt kan skrotas, på grund av en gammal detaljplan.

Så vad är då status just nu; är vi tillbaka på ruta ett igen, för femtielfte gången? Nej, absolut inte, försäkrar regionens fritidsstrateg Per Wallstedt.

– Vi gjorde en utredning om Visborg, men det visade sig att marken inte höll där. Då fick vi i uppdrag att se på fyra olika alternativ och vi landade på Solbergaparken, som politiken också gick vidare med. Vi jobbar fortfarande för att det ska ligga där, säger han.

Trots den osäkerhet som uppstått kring den fastigheten?

– För oss var det ingen nyhet, vi hade såklart med oss vad som står i detaljplanen. Tillsammans med stadsarkitekten har vi tolkat den som att det ska vara möjligt.

Vad säger du: Blir det nytt bad på Solbergatomten?

– Ja, det tror jag verkligen, men det är en lång process kvar.

Fritidsstrategen får medhåll av teknikförvaltningens projektledare Ingemar Britts:

– Ja, jag tror absolut på det här, annars hade jag inte jobbat vidare med det. Vi kan inte garantera att en ansökan går igenom, men vi försöker såklart förhålla oss till den detaljplan som finns.

Att ta fram ett koncept och en skiss som "håller hela vägen" är precis det arbete som just nu pågår, tillsammans med den upphandlade entreprenören Nybergs.

– Vi samarbetar med alla olika intressenter för att verkligen få med alla funktioner man vill ha i badhuset. Det är lite jobb kvar, men ganska snart kan vi nog presentera något, säger Ingemar Britts.

Arbetet har alltså inte tagit något stort steg tillbaka, på grund av det där med detaljplanen.

Eventuellt snack om att "badet redan spräckt sin budget" stämmer inte heller, enligt Per Wallstedt:

– Nej, det kan vi ju inte gärna ha gjort, eftersom vi inte börjat bygga än. Det som har skett är en omräkning, som dels beror på att vi ville ha in en separat hoppbassäng. Men en del av det är också indexuppräkning, på grund av ett förändrat världsläge.

Totalt sett får man intrycket av att det här projektet alltjämt är på gång, att det går framåt och närmar sig sitt mål. Men det har också sagts förut, vid flera tillfällen, under den här 40-åriga följetongen.

Sätt spaden i marken nån gång, liksom.

– Jag förstår om det börjar bli viss frustration på sina håll. Jag kan inte svara på om det hade varit bättre att bygga 1996, 2004 eller 2015, jag har bara haft det här jobbet i fem år. Men nu har vi äntligen kommit till skott och jag tror det kommer bli jättebra, säger Per Wallstedt.

Har vi verkligen det; kommit till skott alltså?

– Det är ju en lång process, helt klart, men det får inte heller finnas något som inte är löst eller utrett. Att det får ta tid är en garant för att det ska bli bra.

Den senast uttalade tidsplanen, med invigning år 2026, ska alltjämt vara den som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!