"De utger sig för att vara djurvänner, men..."

När uppmärksammade Räv-SM nu är över är Tore Timgren från arrangörsstaben nöjd med själva tävlingen, men kallar händelserna som omgärdat den för "tragiska". "Synd om hunden som blev drabbad".

13 februari 2017 18:25

Räv-SM på Gotland har skapat stor medial uppmärksamhet, både inför och under tävlingen som avgjordes i helgen. Rapporterna har bland handlat om jägare som fått sina bilar saboterade och om djurrättsakitivister som stört tävlingen. Under lördagen omringade och skrämde exempelvis en grupp aktivister en av hundarna som var med i tävlingen.

LÄS MER: Aktivister omringade och skrämde hund

Tore Timgren från Gotlands stövarklubb var med i tävlingens arrangörsstab, och han är nöjd med hur tävlingen kunde genomföras, trots en del missöden.

– Tävlingarna som sådana har ju gått bra. Vi har fått mycket beröm från deltagarna, säger han.

Tumultet som omgärdat tävlingarna är han inte lika nöjd med.

– Det känns tragiskt alltihop. Det känns inte som att de här aktivisterna alls förstått vad det är vi sysslar med. Vi håller på med stövare, vi vill aldrig ta livet av någon räv. Tyvärr så finns det en liten klick människor som vill utmärka sig på det här sättet.

LÄS MER: Djurens rätt: "Det här är inte vårt arbetssätt"

Att några av aktivisterna omringade och skrämde en hund kallar Tore Timgren "sanslöst".

– Det är otroligt förvånansvärt. De utger sig för att vara djurvänner, men skrämmer samtidigt en hund med tutor och liknande. Det är som man brukar säga; kan man inte vara bra på något får man vara bra på att vara sämst.

Några handgripliga sammandrabbningar mellan jägare och aktivister har inte rapporterats från tävlingen, men polisen har fått in anmälningar om både försök till misshandel och ofredande. Tore Timgren tror dock inte att anmälningarna kommer att leda någonstans.

– Nej, det tror jag inte. Det ska otroligt mycket till för det. Polisen har nog annat att syssla med, säger han.

LÄS MER: Flera bilar saboterade på Gotland under Räv-SM

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg