– Det här är folkets hus och ett kulturcentrum för alla, säger Sara Härstedt-Carlsson som är initiativtagare till verksamheten och ordförande i den ideella föreningen.
De lokaler som tidigare hade använts till möbeltillverkning omvandlades till ett Hantverkshus av Sara Härstedt-Carlsson och hennes chef, fastighetsägaren Simon Lindberg.
– Jag köpte huset när tillverkningen flyttade ut, så det var egentligen bara bryggeret, vineriet och en keramiker här. Sedan var resten av huset tomt och jag tänkte först att det skulle in någon annan produktion, säger han.
Men när de gick några varv i lokalen fick de en annan vision. 2023 köptes det in brännugnar och drejskivor till en keramikverkstad. Begagnade möbler efterfrågades för att inreda ett kafé, belysning fixades till ett konstgalleri och företag sponsrade med ett dansgolv som lades av volontärer.
– Alla kan vara med och påverka och får väldigt gärna bli medlemmar. Visionen är att vi ska få in så pass mycket människor att vi kan ha öppet minst fem dagar i veckan, säger Sara Härstedt-Carlsson, som delvis är anställd på Hantverkshuset, men större delen av tiden arbetar hon ideellt.
Under det första året har Sara Härstedt-Carlsson skapat en plats för hantverk och aktiviteter. Tillsammans med andra engagerade har hon fått ihop ett program med keramikkurser, yogaklasser, konstutställningar, teaterföreställningar, filmvisningar, författarsamtal, dansträningar, juntakvällar, föreningsmöten och musikcafé.
– Det ska vara full aktivitet och folk som vill göra saker och delta och inte bara komma till ett färdigdukat bord och vara passiva, förutom om man vill sätta sig i kaféet, säger Sara Härstedt-Carlsson.
Det finns pingisbord, inomhusboule och snart även en minigolfbana. Nyligen arrangerades en kultur- och klimatfestival i lokalerna och tidigare har det varit såväl hantverksmässa som julmarknad och loppmarknad.
– När vi hade loppis kom det 700 personer i februari och vi var helt chockade. Vi var två stycken som hade bakat till kaféet och tänkte oj, hur gör vi nu?
Hon hoppas att fler vill arbeta ideellt och att de kan få verksamhetsstöd för att allt ska gå runt. Den första tiden var hyresfri, men nu behöver de få in tillräckligt med bokningar och besökare för att täcka hyran och på sikt även en heltidslön.
– I juli kommer vi ha öppet sju dagar i veckan för att tanka hem pengar och för att fler ska hitta oss under semestertider, men det här huset är främst för folk som är här året runt, säger Sara Härstedt-Carlsson.
Den här dagen svabbar en av volontärerna dansgolvet för kvällens buggkurs och fritidsbarn från Öja skola går in på led till keramikverkstaden. I konstgalleriet förbereder två deltidsgotlänningar för helgens vernissage.
– Det är så enormt kreativt här på Sudret och det här blir en mötesplats för allt från dans till drejning och galleriverksamhet, säger konstnären Mathias Wilson, som hänger upp utställningen med sin partner Vera Halla.
– Kultur är ju så otroligt viktigt och att folk får uppleva och skapa själva. Det är något som vi människor behöver och här finns verkligen en yta och några som orkar hålla platsen öppen, säger hon.
För Sara Härstedt-Carlsson har det varit ett utmanande men också uppmuntrande år. Både hon och fastighetsägaren är eniga om att Hantverkshuset är i Burgsvik för att stanna.
– Det finns alla möjligheter, men alla måste också hitta hit, säger hon.