Viktiga insatser mot unga som vi vet ger bra resultat

688 personer mellan 16 och 29 år varken arbetade eller studerade på Gotland 2021. Det motsvarar 7,6 procent av alla personer i den åldersgruppen.

Att nå fram till unga som varken studerar eller jobbar är ett prioriterat arbete för hela landet.

Att nå fram till unga som varken studerar eller jobbar är ett prioriterat arbete för hela landet.

Foto: Christine Olsson

Ledare2023-12-02 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som vi kunde vi läsa om i gårdagens GT.

Alla kan inte jobba och alla kan inte heller studera. Men med medvetna insatser kan antalet helt säkert minskas ganska ordentligt. 

Alla kommuner har skyldighet att ha kontroll och dialog med alla unga upp till 20 år som inte är inskrivna på gymnasiet. Men efter 20 finns inte detta uppdrag och de unga lämnas åt sitt öde.

Nu finns dock ett uppdrag till avdelningen för arbetsliv och etablering inom Region Gotland som innebär att man ska jobba uppsökande och erbjuda stöd även till dem mellan 20 och 29 år.

Ett bättre förebyggande arbete kan knappast göras.

Självklart har alla ett eget ansvar att se till att man klarar sin egen försörjning och sysselsättning. Men startsträckan är här väldigt olika lång och med väldigt olika lutning på uppförsbacken att ta sig dit.

Det sägs med rätta att en genomgången gymnasieutbildning är en förutsättning för att komma in i vuxenlivet med antingen arbete eller fortsatta studier. 

Det är så klart helt sant men det finns en annan aspekt också, om man inte går vidare till gymnasiet efter högstadiet hamnar man utanför samhället rent socialt också. Det kan förstärka utanförskapet minst lika mycket som att sakna ett jobb eller annan sysselsättning.

Det kan så klart gå bra ändå. Man kan få ett jobb eller praktik eller på annat sätt ändå gå vidare i livet in på arbetsmarknaden, men risken att man tappar fart in i vuxenlivet är klart större.

Därför är det en väl värd investering att ha en ordnad samhällsinstans för att hjälpa och vägleda dem som varken pluggar eller jobbar. Visa på alternativen, ge information och stöd. 

Att sådana satsningar ger resultat vet vi redan. Tillväxt Gotlands projektet "Alla behövs på Gotland" lyckades matcha drygt 80 ungdomar mot gotländska arbetsplatser. 

Det är lätt att se alla hinder för en person som saknar de rätta och formella punkterna i sitt cv men i det mänskliga mötet kommer andra sidor fram och man ser möjligheterna och tillgångarna istället.

GODA NYHETER

I den tid vi lever i finns onekligen en del att önska. Men det händer också bra saker.

I veckan landade planerna på en reservhamn för färjetrafiken i Kappelshamn när processen tagit ännu ett steg framåt. Väldigt positivt och avgörande för att vi inte ska isoleras om hamnen i Visby av olika skäl inte kan användas eller inte räcker till.

Pengarna till gotlandstrafiken för att sänka priserna under innevarande år godkändes av EU vilket också var ett tillfälle att glädjas. Ännu finns några steg på vägen att klara av men nog ska vi hoppas att pengarna inte brinner inne utan kommer resenärerna till del innan året är slut.

Ett annat glädjande beslut kommer från Göteborg där den regiongemensamma upphandlingen av hyrpersonal har godkänts av kammarrätten. Det kommer att spara åtskilliga miljoner konstaterar hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Filip Reinhag (S).

Trevlig helg!

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.