För snart två månader sedan sade en oenig länsstyrelse ja till de 370 vindkraftverken, som bolaget OX2 vill sätta upp i havet två mil sydväst om Gotland; det projekt som fått namnet Aurora.
Några veckor senare hade beslutet överklagats av fler parter: Naturskyddsföreningen Gotland, Gotlands ornitologiska förening, organisationen Motvind Sverige – samt det ansökande bolaget OX2, som inte är nöjda med de uppställda villkoren.
Privatpersoner har tidigare anordnat protester och namninsamlingar, men det finns även de som har uttryckt sitt stöd. Exempelvis har tre utvecklingsbolag på Sudret författat en skrivelse till mark- och miljödomstolen: "Vi ser etableringen av Aurorafältet, med Burgsvik som servicehamn och tätorten med fullgod service, som den absolut viktigaste utvecklingsfaktorn för området. Etableringen skulle innebära underlag för bland annat nya arbetstillfällen, bostadsbyggande och en långsiktig skolversamhet".
Striden är långt ifrån avgjord. En part som ännu inte gett upp är den lokala ornitologiska föreningen. Nyligen kunde ett mindre transportfartyg, som var inhyrt av fågelskådarna, siktas i Burgsviks hamn.
– Men det är inte första gången vi är ute och inventerar fågel till havs. Vi bidrar sedan tidigare till forskningen om flyttfåglarnas rörelser, men just nu har vi extra mycket fokus på Aurora-området. Nu är vi färdiga för den här gången, men vi kommer eventuellt åka ut mer redan under sommaren, berättar föreningens ordförande Måns Hjernquist.
Enligt ornitologerna är det inte enbart den omtalade östersjötumlaren som hotas – även bevingade varelser är i fara.
– Precis där går en flyttfågelled för miljontals fåglar och det är inget nytt, rutten mellan Öland och Gotland är välkänd sedan länge, säger Måns Hjernquist.
Enligt honom handlar det inte endast om de fåglar som riskerar att skadas direkt av vindkraftsverken; det finns en undanträngningseffekt som kan drabba ännu fler:
– Småfåglar samlar på sig fettreserver inför långflygningar och när de kommer till Gotland är dessa slut. Om deras resväg förlängs, för att de ska undvika Aurora-parken, kommer de inte klara sig hela vägen fram.
Måns Hjernquist menar att även ett av Gotlands adelsmärken är akut hotat av planerna, nämligen djurlivet på Karlsöarna.
Efter de berömda hoppen, från klipporna där, spenderar sillgrisslorna och tordmularna nämligen större delen av sina liv till havs.
– När de lämnat klippan simmar de direkt mot Aurora, sedan urminnes tider har de sina uppväxtområden precis där.
OX2 menar dock att man redan har anpassat sin ansökan, så att de olika intressena inte ska kollidera.
– Deras undersökningar kommer fram till helt andra saker, som vi menar är grovt missvisande, säger fågelskådarföreningens ordförande.
Han fruktar dessutom allvarliga miljökatastrofer – samt eventuellt mänskligt lidande:
– Dikt an till denna vindkraftspark går en av Östersjöns mest trafikerade fartygsleder. Frågan är inte om, utan när, ett fartyg kommer ur kurs och kolliderar med parken. Då blir det oerhört svårt att komma in med miljöinsatser – eller med livräddande sådana, för övrigt. Det kan bli en katastrof.
Måns Hjernquist poängterar att det inte handlar om ett generellt motstånd mot grön el och energiomställning.
– Andra bolag vill bygga i mer lämpliga områden, men just den här lokaliseringen är särskilt illa vald.