Ingen världssuccé kan toppa lanseringen i Malmahallen

På två år har syskonen Emelie och Oliver Lundberg mer än tredubblat Gotlandschips omsättning och lanserat sina produkter både nationellt och utomlands – och i luften. Från fabriken i Stånga siktar de nu mot nya höjder. Syskonen Lundberg är den tredje kandidaten av fem till utmärkelsen Årets gotlänning 2022.

Potatisen kommer från Lau och Fole, biogasen från Bro, oljan från Karlshamn och kryddorna från Kristianstad. Och Emelie och Oliver Lundberg kommer från Eke. Även om de anser att Gotlandschips är godast väljer de andra märken när de handlar i butik. "Det händer att man får snea blickar i kassan", skrattar Oliver.

Potatisen kommer från Lau och Fole, biogasen från Bro, oljan från Karlshamn och kryddorna från Kristianstad. Och Emelie och Oliver Lundberg kommer från Eke. Även om de anser att Gotlandschips är godast väljer de andra märken när de handlar i butik. "Det händer att man får snea blickar i kassan", skrattar Oliver.

Foto: Emil Lundberg

Stånga2023-01-04 08:04

Årets gotlänning

Flitens lampa lyser i chipsfabriken i Stånga. Om några timmar ska 55 000 påsar chips levereras till flygbolaget SAS, som är Gotlandschips största kund.

Felix Nordin, 24 år från Fide, står och packar påsar i kartonger. Han kom in som delägare för ett par år sedan, medan upphovsmakarna bakom det friterade guldet är syskonen Emelie, 27, och Oliver Lundberg, 25, från Eke. De kan nu bli årets gotlänning(ar).

Idén föddes redan på gymnasiet, när Oliver släpat hem en 20-kilossäck potatis, men det dröjde till 2018 innan han börja undersöka möjligheten att starta en chipsfabrik. För att klara av något så oändligt tråkigt, som han uttrycker det, som pappersarbete tog han hjälp av storasystern, som är utbildad företagsekonom.

– Jag har alltid velat driva företag, men inte vetat inom vad. Då är det väldigt bra att ha en uppfinningsrik lillebror, säger Emelie.

undefined
För två år sedan kom Felix Nordin in som delägare i Gotlandschips. Sedan ett år tillbaka kan ägarna livnära sig på inkomsten från företaget. Dessutom har de kunnat anställa en person i fabriken och en säljare i Stockholm. "Men vi är inte direkt rika, långt ifrån. Vi plockar ut den lön vi behöver, vi gör det här för framtiden", säger Oliver Lundberg.

Det var en sak att sälja in idén till systern, desto svårare att övertyga bankerna.

– Självförtroendet var inte på topp när den tredje banken sa nej, konstaterar Oliver.

Hur många nej fick ni?

– Hur många banker finns det på Gotland? En sa ja, resten sa nej.

undefined
När GT besöker frabriken, som huserar i det gamla mejeriet i Stånga, har Emelie och Oliver Lundberg fullt sjå med att paketera 55 000 påsar chips i kartonger. De ska levereras till deras största kund, flygbolaget SAS.

Till slut, i mars 2020, kunde de lansera sin produkt på Malmahallen i Stånga. Då hade det gått 18 månader sedan de knåpade ihop affärsidén. För att ha råd med investeringarna på tre miljoner hade de båda sålt sina lägenheter.

– I efterhand har jag tänkt "wow, vad vågat av oss", säger Oliver.

– Vad dumt av oss, fyller Emelie i med ett skratt.

I början kunde de arbeta dag som natt. Oliver minns särskilt en morgon, när han producerade chips fram till klockan 06.

– Då ringde Privab och sa att de inte kunde hämta, så jag fick köra tre pallar till Visby. När jag kom hem igen hann jag bara sova i en timme innan telefonen ringde. Det var en tant som undrade var chipset fanns, för hemtjänsten hade inte hittat några påsar på Stora Coop... Det var ett hektiskt dygn, konstaterar han.

undefined
Som barn till två företagare väcktes entreprenörsandan tidigt hos syskonen Lundberg. Som barn satte de upp en kiosk på en liten väg i Eke. "Vi sålde godis, inga chips. Det var dåligt med kunder men en dag kom en norsk skolklass på cykelsemester och handlade av oss", berättar Oliver.

Efter att de väl fått rull på företaget har vägen varit snudd på spikrak. Under 2022 prisades de av Hållbara Gotland för sitt miljötänk och på företagargalan fick de årets exportpris.

Fyramiljonersaffären med SAS har gett dem extra luft under vingarna. År 2020 omsatte de 2,6 miljoner kronor och 2022 ser ut att landa på 9 miljoner.

Vad är det största ni varit med om hittills?

– Affären med SAS... börjar Emelie innan Oliver avbryter:

– Helt klart lanseringen i Malmahallen i mars 2020!

undefined
"Oliver har alltid haft många idéer, som jag inte alltid varit helt såld på. Med Gotlandschips kändes det bra direkt", säger Emelie Lundberg, som studerade företagsekonomi i Lund när lillebrodern ringde och berättade om sin idé.

Utöver att chipsen säljs i matbutiker över hela landet, och i luften världen över, går påsarna även att hitta till havs på Tallink Siljas fartyg – och på Island.

– Vi skickade chips till fashion week i Dubai och då var det en isländsk grossist som såg vår marknadsföring, berättar Emelie.

Men själva produktionen kommer inte att lämna Gotland, lovar syskonen Lundberg.

– I den här fabriken kan vi omsätta 20 miljoner och byter vi fritös kan vi dubbla kapaciteten. Så här blir vi kvar ett tag, men någon gång vill vi bygga en egen fabrik, säger Oliver.

– Då skulle det vara kul om vi kunde vara kvar på landet, säger Emelie.

– Kul... Så ska det va!, slår Oliver fast.

undefined
Under gymnasietiden bodde Oliver Lundberg inackorderad i Visby. Eftersom studiebidraget inte var så fett blev det så att han åt en hel del potatis. När han fick en 20-kilossäck från en kompis pappa, som driver Anderse gård i Lau, testade han för första gången att göra eget chips.

Vad skulle det betyda att bli årets gotlänning?

– Betyder det att vi är de mest "gotlänniga" gotlänningarna? Det är ju inte mätbart, säger Oliver och avslutar:

– Det är ju fint om folk tycker att vi är värda det.

undefined
Hållbarhetstänket är självklart för syskonen Emelie och Oliver Lundberg. Genom att fritösen drivs av biogas, som bland annat görs av fabrikens egna restprodukter och gammal frityrolja, blir produktionen cirkulär.

Emelie och Oliver Lundberg är den tredje av fem kandidater till utmärkelsen Årets gotlänning 2022. Den femte och sista kandidaten presenteras lördagen den 7 januari. Då öppnar också omröstningen för att kora 2022 års vinnare.

Motivering

Det började med några säckar potatis och en spis. Nu har det lilla gotländska företaget i Stånga vuxit till en nationell, och faktiskt internationell, succé som prisats för sin hållbara tillverkning och sitt miljötänk. Syskonen Emelie och Oliver Lundberg, som driver Gotlandschips tillsammans med barndomsvännen Felix Nordin, kompromissar inte. Med sitt driv och engagemang, och sin outsinliga kärlek till landsbygden, har de unga Ekeborna satt Gotland på chipskartan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!