– Jag har alltid velat göra en trädgård här, säger trädgårdsdesignern Peter Korn, som har tagit med sig 3 000 plantor till ön.
– Det är väldigt speciellt med det här öppna, karga landskapet, säger han.
För Peter Korn, som har tagit fram en metod för att odla torktåliga växter, är förhållandena här perfekta.
– Det här klimatet är suveränt för väldigt många växter. Det är inte många ställen som har det så torrt som här.
I ett helt yrkesliv har han experimenterat sig fram och studerat vilda växter i torra områden.
– Jag reser ofta till stäppmarkerna i Centralasien och Kaukasien men även västra USA till Klippiga bergen, Arizona och Kalifornien. Alla de ställena har det torrare än här, så det kommer funka bra här utan bevattning. Men man måste ge dem förutsättningar för att kunna växa i så välmående miljöer som möjligt.
Senast han var i Vamlingbo hade stenvastar lagts, sektioner grävts fram och grus spridits ut bredvid högarna. Nu när grunden är klar kan trädgården anläggas.
– Först ska vi skapa landskapet, med stenar som vi har hittat från stenbrottet här nere, säger Peter Korn som har tagit med sig stora stenpartier från Sundre.
– Tanken är att återskapa hällandskapet här med kalkstensformationer, fortsätter han.
Stenblocken är placerade i stora sandbäddar, där de 150 olika växtsorterna planteras.
– Det bästa är om folk tror att det var så här från början, när det blir överväxt och stenarna skymtar fram. Att det ska se ut som en gammal klippa som har eroderat sönder och att växterna sedan har etablerat sig i sprickorna, säger Peter Korn och plockar fram barrotade växter från en plastpåse som hänger på hans arm.
– Sedan har vi lagt in stenskravel på de allra mest exponerade ytorna, de högsta topparna. Som det är i naturen, med lite stråk med speciella växter som bara växer där.
Han går runt på de små gångarna i den blivande trädgården och lägger ut plantorna. De torktåligaste på topparna och andra sorter längre ner i bädden.
– I svackorna är det lite mer gräs och fleråriga perenner. Här är det lite lägre och håller fukten bättre, så man jobbar hela tiden med landskapet, säger Peter Korn.
Odlingsbäddarna består av sand blandat med kalkkross.
– Det blir väldigt torrt på ytan, men det tvingar ner rötterna på djupet, berättar Peter Korn som har drivit upp växterna på sin plantskola i Skåne.
– Där odlas allt i sandbäddar, i de här karga miljöerna. Man får inte skämma bort dem, påpekar han.
Att odla på det här sättet har tidigare varit ifrågasatt, men den barrotade metoden bereds allt mer mark.
– Det är många växtmänniskor som gör det, men nu är det även kommuner. Jag gör många offentliga planteringar, för att de ska klara klimatförändringarna, berättar Peter Korn.
Han måste välja ut rätt planta till rätt plats.
– Det måste vara växter som tål det, som många salvior, martorn och lavendel, säger han som exempel.
Eftersom växternas rötter behöver söka sig långt ner i jorden tar det lång tid innan de växer till sig.
– Nästa år etablerar de sig, ett år efter börjar de växa och tredje året sätter de fart, säger Peter Korn.
Med ett djupt rotsystem kan växterna själva ta upp det vatten som finns i markerna.
– Tanken är att vi vattnar det här en och två gånger och aldrig mer, säger han och tar tag i en ny påse med växter.
Ekoträdgårdsmästaren Simone Grind fyller på med sand, samtidigt som andra lokala trädgårdsmästare hjälper till och planterar de plantor som Peter Korn lägger ut.
– Det är kul att vi är flera stycken som är här. Det är som att bygga en värld, som kommer kännas som att gå på heden eller stranden, säger Simone Grind.
Hon ser framför sig hur de torra markerna kan göra ön till en trädgårdsdestination och tar några närliggande platser som exempel.
– Som pojkarna på Majstre, Vamlingbo prästgård och så här. Att man kan åka till Storsudret för att se fantastiska trädgårdar. För mig är hela Gotland ett trädgårdsäventyr. Det är så många trädgårdar som har sin unika stil.
Simone Grind hoppas att deras nyplanterade, torktåliga och barrotade växter ska bilda en trädgård för framtiden.
– Man får bara hoppas att det inte blir en alldeles för blöt och kall vinter, men det vi gör är att förebygga det med väldränerade jordar, eller snarare sand, säger Simone Grind.
I vinter kommer vi att besöka Sibbjäns trädgård igen.