Oro och ovisshet kring Kvarteret Riggen

I snart ett år har hyresgästerna i kvarteret Riggen vetat att deras hem behöver rivas. Skicket på lägenheterna gör att Gotlandshem inte har något val, men situationen är både orolig och oviss.

"Jag kan inte nog understryka hur mycket förstålse vi har för de som måste flytta. Men det är på goda grunder vi har landat i detta beslut" säger Kristoffer Strehlenert, som är chef för hållbarhet och utveckling på Gotlandshem.

"Jag kan inte nog understryka hur mycket förstålse vi har för de som måste flytta. Men det är på goda grunder vi har landat i detta beslut" säger Kristoffer Strehlenert, som är chef för hållbarhet och utveckling på Gotlandshem.

Foto: David Skoog

Visby2023-08-15 11:12

Det är stilla i Kvarteret Riggen på Gråbo. En katt stryker förbi på baksidan till ett av husen på Jungmansgatan, där fyra hyresgäster sitter och dricker kaffe. I slutet av förra året fick de veta att hyresvärden Gotlandshem planerar att riva deras hem. Nu har de samlats för att prata om hur tiden har varit sedan de fick beskedet.

– Det är mycket som är ovisst och många börjar spekulera, och sånt är inte bra, säger Yvonni, som bott på Jungmansgatan i fem år.

Gotlandshem tog beslutet om rivning i december 2022. Bostäderna var i ett sådant pass dåligt skick att det inte räckte med renovering. När Helagotland besökte Riggen i början av augusti var rivningslovet inte godkänt ännu. Sedan dess har Gotlandshems ansökan gått igenom, och bolaget meddelar att deras plan är att påbörja rivningen redan i början av 2024.

De hyresgäster som sitter på baksidan av huset och dricker kaffe vill gärna bo kvar.

– Jag har lagt trall, köpt blommor och byggt uteplats. Jag vill gärna veta vad som kommer hända med det, säger Elsie.

Sedan beskedet har hyresgästerna fått möjlighet att flytta till andra bostäder, genom en riktad uthyrning. De erbjuds möjligheten att flytta till en annan lägenhet, utan att förlora några ködagar. Det är ett flertal som har flyttat under året, men byter man boende får man inte förtur tillbaka till Kvarteret Riggen efter att byggprojektet är klart.

– Jag hade flyttat om jag hittat en liknande lägenhet, men nu bor jag på bottenvåning och det finns inga trappor. Jag blir inte direkt yngre, så jag måste tänka på sådant, säger Yvonni. 

Både Gotlandshem och Hyresgästföreningen har haft ett antal möten med hyresgästerna för att informera om vad som ska hända i området. Engagemanget var stort när Helagotland var med på ett av mötena i februari, där tonläget var hårt mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen.

– Vi kan få lite information, men när vi ställer följdfrågor så säger de bara ”vi vet inte”. Det skapar spekulationer i kvarteret. Folk börjar tro saker som kanske inte stämmer, säger Yvonni.

undefined
Kvarteret Riggen är omgiven av mycket grönska och natur. Katten Snusen är ett av alla djur som bor i området. Hans grannar är både katter, hundar, ekorrar och igelkottar.

Kristoffer Strehlenert, utvecklings- och hållbarhetschef på Gotlandshem, förklarar att de förstår hyresgästernas oro.

– Hemmet är ju det viktigaste man har, så vi vet att det här är ett jätteingrepp. Vi har försökt att tänka till och svarar så gott vi kan på alla frågor, men vi kan tyvärr inte svara på sådant vi inte vet, säger han.

Även om hyresgästerna trivs bra i området, håller de med om att husen är i dåligt skick, något som flertalet av de boende i området tidigare har konstaterat. Däremot tycker Yvonni att Gotlandshem borde vara tydligare med information om vad som händer.

– Varför berättade de att de ska riva redan innan de ens har fått tillstånd? De hade kunnat bespara oss oron, säger hon.

undefined
"Jag kan inte nog understryka hur mycket förstålse vi har för de som måste flytta. Men det är på goda grunder vi har landat i detta beslut" säger Kristoffer Strehlenert, som är chef för hållbarhet och utveckling på Gotlandshem.

Kristoffer Strehlenert förklarar att Gotlandshem vill vara transparenta med hyresgästerna.

– När skicket på husen är så pass dåligt så måste vi berätta om vår plan. Även om vi då inte visste när vi kan börja riva, ska vi ju informera om allt, säger han.

När den här artikeln skrivs har Gotlandshem som sagt precis fått sitt rivningslov godkänt, och Kristoffer Strehlenert sade till Helagotland för några dagar sedan att man räknar med att kunna påbörja rivningen under första kvartalet 2024. Bolaget meddelar även att hyresgästerna kommer att bli inbjudna till ytterligare informationsmöten under hösten.

– Man kan maila och höra av sig till oss med alla funderingar. Vi försöker finnas här för att fånga upp och besvara det vi kan, säger Kristoffer Strehlenert.

Hyresgästerna börjar promenera runt i området efter att kaffet druckits upp.

– Många har bott här så länge, så nu vill vi veta vad som händer. Jag ser gärna att de skickar ut information oftare, säger Elsie.

Anette, som har bott i kvarteret i 17 år, håller med.

– Vi vill ju gärna flytta tillbaka hit, men det känns osäkert. Vi vill gärna bli garanterade att man får flytta tillbaka. I stället måste vi vänta på att få bli evakuerade, säger hon.

Kristoffer Strehlenert förklarar återigen att de förstår hyresgästernas oro. Däremot är Gotlandshem trygga i att de tagit rätt beslut om att riva.

– Vi ger information så snart vi vet något nytt. Ingen ska tvingas ut på gatan och alla kommer att erbjudas en ersättningslägenhet, säger han.

Det är totalt 87 lägenheter som ska rivas i kvarteret Riggen.
Det är totalt 87 lägenheter som ska rivas i kvarteret Riggen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!