Skriver klimatdystopi om ett framtida Fårö

I somras sökte regionens kulturenhet aspirerande författare för ett mentorskapsprogram och nu är matchningen klar. Erica Karlström har fått Jakob Ringbom som mentor.

"Jag skriver bara för min egen skull", säger Erica Karlström, som ändå vill se om hennes senaste romanprojekt kan utvecklas för utgivning. Hon är en av sju personer som har fått en gotländsk författare som mentor.

"Jag skriver bara för min egen skull", säger Erica Karlström, som ändå vill se om hennes senaste romanprojekt kan utvecklas för utgivning. Hon är en av sju personer som har fått en gotländsk författare som mentor.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2022-10-16 10:05

Sju adepter har parats ihop med sju mentorer från olika litterära genrer, med lyrik, fiktion och fakta som sträcker sig från feelgood till dystopi. En av dem är Erica Karlström.

– Det känns jättebra. Jag har Jakob Ringbom som mentor och känner stort förtroende för honom, så det ska bli spännande att få respons och se hur manuset kan utvecklas, säger hon.

Hennes mentor har gett ut flera historiska romaner men själv skriver hon en roman om framtiden.

– Jag har ett färdigt utkast med hela manuset och det är det jag får hjälp med att redigera, säger Erica Karlström.

Hon och de andra adepterna befinner sig i olika stadier i sina skrivprocesser och författarskap. Några har redan blivit utgivna och andra ska ännu debutera. Erica Karlströms senaste berättelse är den första som hon går vidare med. 

– Jag har skrivit flera manus, men det är byrålådemanus, säger hon och tillägger:

– Det här är det första som jag låter någon utomstående få läsa.

undefined
Erica Karlström är aspirerande författare och har matchats med Jakob Ringbom i regionens mentorskapsprogram. De har hittills haft två möten på Almedalsbiblioteket.

I det här skedet vill hon inte avslöja så mycket om romanen, men sammanfattar handlingen.

– Det är en klimatdystopi som utspelar sig både på Fårö och i en stuga i Småland. Vi får följa en familj som måste lämna sitt hus på Fårö på grund av klimatförändringarnas konsekvenser. Och hur det påverkar personerna som individer men också relationerna inom familjen.

Hon har skrivit på manuset under ett år, parallellt med att hon var student i ämnet hon skriver om.

– Jag har alltid brytt mig om miljön och klimatet och nu när jag har studerat miljövetenskap har det gett mig självförtroendet att skriva om det i en fiktiv kontext, säger hon.

Efter examen i våras skrev hon klart på sommaren och nu under hösten har hon fått sin mentor. Upplägget mellan Erica Karlström och Jakob Ringbom är att hon skickar sitt redigerade grovmanus i omgångar, som han läser igenom för att ge feedback vid deras möten.

undefined
Förutom att få hjälp med att utveckla sitt manus vill Erica Karlström lär sig mer om utgivning. ”Jag är väldigt nyfiken på förlagsvärlden. Den vet man egentligen väldigt lite om innan man kommer i kontakt med den”, säger hon.

Erica Karlström har skapat berättelser sedan hon var barn.

– Jag har alltid tyckt om att hitta på sagor och började skriva själv vid sju års ålder, säger hon.

Som tonåring läste hon som mest och lånade hem de böcker som bibliotekarien tipsade om.

– Det var i den åldern jag själv hade mest behov av att läsa och det är den åldersgruppen som jag känner mig hemma med i mitt skrivande, säger Erica Karlström.

En av de ungdomsförfattare som hon har återkommit till är Kim M Kimselius och hennes äventyrsböcker.

– Hon skriver om två ungdomar som reser i tiden och henne har jag läst kontinuerligt och tycker att hon är väldigt inspirerande.

undefined
”Man märker i ett manus om det är något som man själv dras med i under skrivandet och då är det också lättare att få det gjort”, säger Erica Karlström, som under ett års tid har skrivit grovmanuset till en klimatroman.

Erica Karlströms egna manus har också riktat sig till ungdomar.

– Det är lättare att gå tillbaka och relatera till en ålder jag har varit i än att gestalta en vuxenvärld som jag bara har levt en bråkdel av, säger hon.

I hennes klimatdystopi har den 13-åriga huvudkaraktären ett känsloliv som hon delvis har hämtat från sitt yngre jag.

– Framförallt känslan av att vara i yngre tonåren. Att man har väldigt lite makt över sig själv, men man förväntas ändå ta ett stort ansvar, säger hon.

Som 20-åring flyttade Erica Karlström från Skåne till Gotland för att gå skrivarlinjen på Folkhögskolan i Fårösund och därefter studerade hon på Campus Gotland. Hon vill fortsätta att skapa berättelser, främst för sin egen del.

– Jag tror inte att jag vill ha det som ett heltidsjobb, utan skrivandet ska vara till för mig när jag behöver det och känner att jag har någonting att berätta.

undefined
Erica Karlström är 24 år och förutom att ägna sig åt romanskrivande läser hon bland annat litteraturvetenskap på halvtid, helgjobbar och idrottar.
Mentorer och adepter

Jakob Ringbom - Erica Karlström som skriver en ungdomsroman.

Erik Lindman Mata - Tim Lohse Björkfäll som redan har gett ut en diktsamling.

Eva Sjöstrand - Elin Hägg som har gett ut faktaböcker för barn.

Li Ekman - Carina Lindby som vill ge ut sitt feelgoodmanus.

Ludvig Drakenfjord - Eddie Dubrehed som skriver en biografi om en Burs-bo.

Anna Lytsy - Janette Bornmarker och Katarina Söderdahl som gör illustrerade faktaböcker för barn.

Staffan Cederborg - Eva Nahlin som skriver en barn- och ungdomsbok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!