Förra sommaren kunde vi i GA läsa om Bjerne von Schulman som sparar regnvatten för att sedan använda det för att bland annat spola i toaletterna.
I somras ansökte McDonalds om bygglov för en liknande lösning vilket GA rapporterade om och följde upp i slutet av 2022. Anläggningen är numera både byggd och i drift.
Initiativen för att spara vatten har väckt både uppmärksamhet och uppskattning även om investeringarna knappast kommer att tjänas in. I en intervju med P4 Gotland säger Bjerne von Schulman att han inte kommer att spara så mycket vatten att kostnaderna han haft kommer att täckas. En orsak är den extremt låga priset vi har på det kommunala vattnet. 45,75 kronor per tusen liter, eller 4,5 öre litern. Exklusive fasta avgifter.
Men responsen från Region Gotland har varit lite knepig. Visst, regionen uppskattar och applåderar till viss del alla sätt att spara på vårt gotländska dricksvatten, men….
Regionens avgiftssystem är inte anpassat för nymodigheten att använda annat vatten än det kommunala för att spola i toaletter som är anslutna till det kommunala avloppsnätet. Regionen tar bara betalar för det dricksvatten som kommer in i fastigheten och den avgiften ska även täcka det vatten som går ut från fastigheten och ut i avloppsnätet. Tar du då ett eget initiativ och använder annat vatten, exempelvis regnvatten, ”smiter du från notan” och ”belastar” avloppsnätet med obetalt vatten.
Den problematiken gjorde att Mats Ekedahl redan 2018 fick stänga av sin anläggning då han hotades med anmälning för sitt tilltag av regionens tjänstepersoner. I stället för att använda regnvattnet för spolning i toaletterna hade familjen Ekedahl en av landets grönaste gräsmattor sommaren 2021, enligt en artikel i GA.
Efter att GA uppmärksammat problemen lovade tekniska nämndens förre ordförande Karl-Johan Boberg (C) att lösa problemen. Till GA sa han: ”Regelverket är alldeles för byråkratiskt. Innovativa lösningar måste främjas – tillåter inte regelverket det måste vi ändra på regelverket”.
Vad jag förstått finns det ännu ingen lösning ens på gång trots Bobergs löfte. I alla fall ingen annan lösning än att regionen ser åt ett annat håll gällande avgiftsproblematiken.
Nu har regionen även ett ansvar för att det kommunala dricksvattnet inte blandas ut med otjänligt vatten, vilket skulle kunna hända om man inte vet vad man gör när man kopplar in regnvattenledningarna. Därför ska regionen först kontrollera att anläggningarna uppfyller de krav som ställs. Vilket känns tryggt för oss andra.
Men när en sådan kontroll ska göras kan man fråga sig. Bjerne von Schulmans anläggning har varit känd för regionen sen den togs i drift, men någon kontroll har inte utförts meddelar von Schulman till P4 Gotland.
Till samma radiokanal svävar regionens tjänsteperson på svaret om von Schulman riskerar några följder för sin anläggning.
Mats Ekdahl hotades redan 2018 med repressalier om han använde regnvatten till toaletterna då han ansågs ”smita” från notan. Bjerne von Schulmans initiativ verkar inte skapa samma panik angående avgiften, men anläggningen borde ha kontrollerats av regionen under de 18 månader den har varit känd.
Nu är frågan om även McDonalds riskerar något efter deras ombyggnation där regnvatten kopplats in för att användas till att spola i restaurangens toaletter. För om man lyssnar noga på regionens tjänstepersoner får man inte lov att spara på det kommunala dricksvattnet genom att använda regnvatten i toaletterna. Och under de 18 månader som gått sen problemen blev tydliga har inget hänt, trots alliansstyrets löften.
Rättelse
Jag ber alla om ursäkt för gårdagens hjärnsläpp och pudlar ödmjukt inför mitt misstag. Den danska författaren med förnamnet Hans Christian, som skrivit bland annat "Kejsarens nya kläder" heter naturligtvis Andersen i efternamn.