EN SJUK Ö
Gotland är landets minsta region, med landets äldsta befolkning – och många gånger ligger ett helt hav mellan gotlänningarna och den vård de behöver. I artikelserien ”En sjuk ö” granskar Helagotland och Gotlands Allehanda en sjukvård med tuffa förutsättningar och sviktande ekonomi. Det här är del 5.
LÄS DEL 1: Därför har Gotland landets dyraste vård
LÄS DEL 2: Här är var fjärde sköterska inhyrd
LÄS DEL 3: Hur mår gotlänningarna? Folkhälsostrategen svarar
LÄS DEL 4: Vanliga ingreppet kan rädda liv – görs inte på Gotland
LÄS DEL 6: Gotland blir äldre – enorm utmaning för vården
Yvonne Larsson och Pia Westergren har båda fått diagnosen bröstcancer och behövt strålbehandling. Eftersom det inte går att få strålbehandling på Gotland hänvisades de, liksom många andra gotlänningar, till Karolinska i Stockholm. Oftast ges behandlingen en gång per dag, fem dagar i veckan under flera veckors tid.
– Vi får åka upp på måndagen och hem igen på fredagen, säger Yvonne Larsson som diagnostiserades med bröstcancer 2012.
Under fem veckor åkte hon fram och tillbaka för att få sin behandling. Hon tyckte själv att hon hade tur eftersom hon kunde bo tillsammans med sin man i en husbil under de veckor strålningen pågick, dessutom hade hon även sin son som stöd under veckorna i Stockholm.
Hon tycker att personalen på bröstmottagningen i Visby har varit bra och att de har lyssnat på henne och haft tid att svara på frågor, men i Stockholm är det lite annorlunda, menar hon.
– På Karolinska är man anonym. De har inte riktigt den här tiden, man får sina minuter under behandlingen men sedan är man ensam och det finns ingen att fråga.
För Pia Westergren blev veckorna under behandlingen i Stockholm extra tuffa eftersom hon inte kände någon alls där.
– Det var väldigt ensamt, jag hade aldrig varit i Stockholm tidigare. Jag fick en karta i handen med beskrivning vart jag skulle gå. Det var väldigt nytt allting, det är klart att det var nervöst, säger hon.
Nästan samtidigt som Yvonne Larsson fick sin bröstcancerdiagnos insjuknade hennes syster i lungcancer och behandlades också på Karolinska.
– Då såg jag hur illa det är med andra som inte har någon som kan hjälpa dem. Det är katastrof, säger Yvonne Larsson.
Att vårdas på annan ort påverkar även privatekonomin. En del av kostnaden för resan samt boende står Region Gotland för men trots det innebär behandlingen extra utgifter för vårdtagaren.
– Man får frukost på hotellet men allt annat ska man klara själv. Att hitta och ta sig, det är inte lätt. Det är utgifter hela tiden. Jag vet en tjej som var arbetslös under behandlingen, henne var det jättetufft för, säger Yvonne Larsson.
Om vården hade erbjudits på Gotland hade det varit lättare menar de.
– Det hade varit fantastiskt att få vård på Gotland. Tänk att bara åka dit få sin dos och sen åka hem igen. Man mår mycket bättre när man är tillbaka i sitt sociala liv, säger Yvonne Larsson.
Har du ett tips om något vi borde granska? Hör av dig till våra reportrar på redaktion@gotlandsallehanda.se eller ring 0498-20 25 56.