"Bara någon att straffa" av Kristofer Ahlström. Gotlänning skriver om en ung man som återvänder till just Gotland, för att begrava sin mamma. Där möts han både av barndomens minnen och av de förmögna sommargäster som alltmer tagit över. Mycket kritikerrosad.
"De kom från öar" av Malin Haawind. Första delen i en trilogi, som inleds 1945, då artonåriga Dagmar jobbar som så kallad spritkassörska på ett hotell i Slite. En dag lägger ett fartyg till, med en viss Holger ombord, som vänder upp och ner på hennes tillvaro. "Det som avskiljer öfolk från resten av världen är det som håller dem samman sinsemellan – vattnet", beskriver boksajten Bokus.
"Samuels bok" av Sven Delblanc. Samuelserien har kallats "en av Sveriges mest älskade romansviter". Huvudpersonen återvänder från Amerika, men hans prästexamen därifrån godtas inte – det enda jobb han lyckas få är ett vikariat på Gotland. Sedan går det utför, kan man väl säga. Sviten är grundad på Delblancs egna släkthistoria.
"Jack" av Ulf Lundell. Denna generationsklassiker "skapade myten av att Gotland var en flum-ö och många reste hit för att leva lite luddigt", har GT:s Magnus Ihreskog en gång skrivit. Den ska även ha bidragit till att dåvarande Gotlands kommun satsade mer på social verksamhet.
"Dödssynden" av Maria Grund. En ung flicka hittas död "i ett vattenfyllt kalkbrott på en välbekant men samtidigt märkligt främmande ö utanför Sveriges ostkust", enligt förlagets beskrivning. Denna gotländska succé vann debutpriser både hos Svenska Deckarakademin och Crimetime Awards.
"De oroliga" av Linn Ullmann. Det är nog ganska etablerat att detta är boken om författarinnans barndom och relationen till de kända föräldrarna Ingmar Bergman och Liv Ullman – även om alla tre förblir namnlösa i boken. Linn Ullman lär ha sagt att romanen handlar om kärlek; mellan huvudpersonerna, men också till en plats, nämligen Fårö.
"Grisjakten" av PC Jersild. Vissa har tolkat boken som ett sätt att förstå nazismen. Detta då den handlar om vilka ohyggligheter, mot andra levande varelser, som vi människor är kapabla till om vi bara följer order, om vi inte reflekterar och känner efter. Huvudkaraktären är en byråkrat som får uppdraget att utrota landets grisar. Var är det bäst att börja? Gotland, såklart.
"Almedalen har fallit" av Erik Lewin. En grupp tungt beväpnade män tar sig in genom ringmuren under politikerveckan och har snart tagit kontrollen över Visby. Boken beskrivs som "en gastkramande thriller om en terrorattack mot Sverige, skriven av en före detta underrättelseofficer med unik insikt i ämnet".
"Situationer" av Sonja Åkesson. En klassisk diktsamling måste vi få med på listan och "det är i detta häfte som Åkessons uppväxtplats framträder tydligast", enligt en tidigare artikel av GT:s Edvin Högdal. Här gör en av öns mest kända författare poetiska nedslag på platser som Visby, Ygne, Buttle, Hemse, Öja och Sundre.
"Nidamörkur" av Peter Fröberg Idling. "En underhållande och konsekvent berättad historia som placerar stämningar från gamla skräckmästare som H P Lovecraft eller Edgar Allen Poe mitt i natursköna Storsudret", skrev vår recensent Lasse Linusson. Här snackar vi kalla kårar, med andra ord.
"Blodsten" av Li Ekman. Vad sägs om lite fantasy, där en grotta vid Högklint leder till en helt annan värld? Detta är del ett i en serie – och när del två väl hade kommit prisades gotländskan Li Ekman för Årets fantasy-serie.
"S/S Hansa – Minnet av en sjökatastrof" av Lars Almgård Kruthof och Jakob Ringbom. Här kommer mer av en dokumentärbok, om passagerarfartyget Hansa som torpederades en novembernatt 1944, på väg till Visby. Författarna har bland annat intervjuat anhöriga till de drabbade.
FÖR DE YNGRE:
Emil Wern-böckerna av Anna Jansson. Deckarintresserade vuxna har säkert redan läst om Maria Wern, men varför inte låta barnen prova att läsa om hennes son Emil, som har en detektivbyrå i en liten kiosk i Visby? Han har även en lite knasig vän som heter Sokrates och en äventyrslysten hund som heter Molly. Emil Wern har bland annat försökt finna den kända Havorringen.
"Cirkusdeckarna och medeltidsmysteriet" av Dan Höjer. I böckerna om tvillingarna och cirkusbarnen Kaspar och Katinka får man besöka många svenska städer och orter, helt enkelt eftersom att de lever det kringflackande cirkuslivet. På varje plats dyker det dessutom upp ett mysterium. I Visby handlar det om museet och en försvunnen nyckel.