TIDSDOKUMENT: Pandemin på Gotland – dag för dag

Vi har gått igenom några av de största händelserna och viktigaste besluten som tagit sedan covid-19 för första gången konstaterades i Sverige och på Gotland. Här är tidsdokumentet från 26 januari och framåt.

Det har under året varit många nyheter kopplat till coronapandemins påverka på Gotland, Sverige och hela världen.

Det har under året varit många nyheter kopplat till coronapandemins påverka på Gotland, Sverige och hela världen.

Foto: Montage

Gotland2021-01-21 15:55

26 januari 2020: Sverige får sitt första fall av coronasmitta, ett virus ingen hört talas om så sent som i december förra året.

13 februari: Coronaviruset nämns första gången på GT:s lokala sidor i en artikel om att få fall av vinterkräksjuka rapporterats. Det kan vara virusets förtjänst, att människor är mer noggranna med handhygienen, menar man från vården. 

25 februari: FHM uppgraderar risken för spridning sedan 2500 människor i Iran, Sydkorea och Italien rapporterats avlidna i covid-19.

6 mars: Flera företag vidtar åtgärder för att minimera effekterna vid en eventuell spridning. I första hand avråder man från resor till högriskländer.

9 mars: Kvalet till yrkes-SM i Hallsberg ställs in på grund av konstaterad smitta och tre elever får vända åter till hemön. Det är den första rapporterade påverkan för människor på Gotland.

10 mars: Vårdbolaget Attendo inför besöksförbud på sina särskilda boenden.

11 mars: Allmänna sammankomster med fler än 500 personer stoppas i hela landet. Beslutet tas vid ett extrainsatt regeringsmöte. Det påverkar omedelbart en mängd arrangemang. Först att ställas in är kommande helgs breddtävling i bordtennis, Guldracket.

undefined
I mars konstateras det första fallet av covid-19 på Gotland.

12 mars: De två första fallen av smitta på Gotland rapporteras. Dagen dessförinnan registreras Sveriges första dödsfall i covid-19. 

13 mars: Två gula tält sätts upp utanför lasarettets akutmottagning för att underlätta och effektivisera provtagningen av misstänkt smittade. Såväl ishockeysäsongen (Visby Roma) som basketsäsongen (Visby Ladies) avslutas i förtid. Det kommer att följas av innebandysäsongen (Endre IF och Visby IBK) som inte heller spelas färdigt.

17 mars: Wisbygymnasiet och Campus Gotland beslutar att övergå till distansundervisning.

18 mars: Eurovision Song Contest i Rotterdam ställs in, vilket påverkar gotländske låtskrivaren Herman Gardarfve, en av upphovspersonerna till svenska vinnarlåten ”Move”, framförd av gruppen The Mamas.

19 mars: Bergmanveckan beslutar att ställa in.

22 mars: Stefan Löfven håller sitt första tal till det svenska folket med anledning av coronapandemin. 

undefined
Eva Nypelius (C) och övriga regionfullmäktige har under 2020 fattat beslut om fyra olika stödpaket.

23 mars: RG och länsstyrelsen presenterar förslag på krispaket innehållande bland annat ökat stöd till socialtjänsten, kupongsystem för lunch till gymnasieelever och tillåtelse för restaurangbranschen att omedelbart öppna sina uteserveringar.

25 mars: Barhänget på restaurangerna förbjuds, endast bordsservering tillåts.

26 mars: FHM har redan tidigare avrått från resor inom landet. Nu tar även RG ställning. ”Res inte till Gotland” är beskedet från hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.

30 mars: Destination Gotland (DG) erbjuder dem som om- eller avbokar sin påskresa 500 kronor, vilket hörsammas av många. Trenden håller i sig, vid kommande Valborgshelg har rederiet 70 procent färre bokningar än normalt, till Kristi himmelfärdshelgen i maj har dock antalet resenärer åter börjat öka.

Facebook-gruppen ”Stoppa färjan!” uppmärksammas nationellt. Senare lanseras en motreaktion, FB-gruppen ”Gotland hjärta omvärlden”.

30 mars: Efter regeringens beslut om maximalt 50 personer vid allmänna sammankomster genomförs ett halverat regionfullmäktige. Endast 36 ledamöter sittandes med en meters mellanrum.

1 april: Flygbolaget BRA beslutar att ställa in samtliga avgångar. DG minskar antalet avgångar och drar ner på antalet passagerare ombord.

undefined
Almedalsveckan ställdes in under 2020. Nästa år kan det bli en digital hybrid av veckan.

2 april: Almedalsveckan ställs in. Regeringen och samarbetspartierna skjuter till 20 krismiljarder till kommuner och landsting. För Gotlands del landar statsbidraget på 91 miljoner, varav 60 är nytillkomna.

9 april: Det första dödsfallet till följd av covid-19 konstateras på Gotland. 

20 april: Sedan även SAS pausat flygningarna till Gotland gäller från och med nu flygbolaget Amapolas enda avgång per dag. Billigaste biljetten för en ej ombokningsbar resa Visby-Arlanda kostar 2100 kronor.

24 april: Pigge Werkelin och Michael Juniwik offentliggör att de planerar att starta ett nytt flygbolag. Och så blir det, den 13 augusti genomför Air Gotland Express premiärturen till Bromma.

28 april: En arbetsmarknadsrapport; ökningen av varsel och uppsägningar har stannat av, uppger Arbetsförmedlingen. Så här långt har 167 personer på Gotland varslats.

29 april: Skolverket har tidigare avrått, nu tas det lokala beslutet att studentfirandet, så som vi känner det, ställs in.

undefined
Folkhälsomyndigheten har spelat en central roll under pandemin.

14 maj: FHM säger att man nu kan resa 1-2 timmar från sin hemort. Fortfarande är man dock tydlig: Undvik att resa till Gotland. Vissa av dem som ändå reser utsätts för utskällningar och påknackningar av fastboende.

25 maj: Flygbolaget Air Leap börjar flyga mellan Visby och fastlandet.

4 juni: Regeringen ger besked: Den 13 juni lättas reserestriktionerna och det är åter ”tillåtet” att resa till och från Gotland. Detta gör att DG:s bokningssajt havererar av trycket. Det hävda reseförbudet kommer att, visar det sig, rädda ekonomin för många företag.

12 juni: Norge lättar på restriktionerna men håller gränsen mot Sverige stängd. Dock blir det tillåtet att resa till Gotland.

14 juni: Efter klartecken från FHM återstartar idrotten. I säsongspremiären av division 2 förlorar FC Gute borta mot IFK Kumla.

16 juni: RG öppnar för allmänheten att boka tid för provtagning.

undefined
Regiondirektör Peter Lindvall är kritisk till att flera personer har rest med pågående symtom. Här är han i samtal med smittskyddsläkaren Maria Amér.

1 juli: Från och med nu kan alla gotlänningar och besökare göra ett PCR-prov via egenprovtagningen för covid-19. 

3 juli: RG slår larm: Flera familjer med febriga och sjuka barn har rest till Gotland. ”Oansvarigt och nonchalant” säger regiondirektör Peter Lindvall.

Sommaren: Efter att många artister streamat konserter under våren börjar allt fler spela live på Gotland, med maximalt 50 personer i publiken.

undefined
Tournamentums riddare informerade kryssningsgäster om att hålla avstånd och initiativet uppmärksammades i nationella och internationella medier.

20 juli: Tournamentums riddare tar emot på kajen och informerar kryssningsgäster om att hålla avstånd, kryssningssäsongen som just kommit igång efter en vår utan anlöp. RG sätter in väktare som kvällstid patrullerar Visby innerstad då det signalerats att folk inte håller avstånd.

9 augusti: Den digitala Medeltidsveckan avslutas, under veckan har omkring 60 000 inloggningar noterats.

18 augusti: Skolorna öppnar för hösten, för eleverna på Wisbygymnasiet gäller senarelagd skoldag – 09.30-17.00 – för att på så sätt lösa bussningsfrågan.

31 augusti: Campus Gotland öppnar för terminen, för de allra flesta kurser gäller distansundervisning. RG sänder en nota till Socialstyrelsen på 39,7 miljoner för ökade pandemikostnader första halvåret.

1 september: Folkhälsomyndigheten presenterar en handlingsplan för om smittspridningen av covid-19 ökar och säger att det kan bli lokala råd om så blir fallet. Smittskyddsläkaren Maria Amér säger till Helagotland.se att det är bra att det i så fall blir lokala råd. 

2 september: Den gotländske före detta överläkaren Peet Tüll, 74, kritiserar Folkhälsomyndigheten för att uppmana covid 19-patienter att själva göra sin smittspårning. Han var själv med och tog fram smittskyddslagen och anser att den inte följs.

undefined
Maria Amér klev vid årsskiftet på rollen som smittskyddsläkare vid Region Gotland. Ett jobb som blev betydligt mer intensivt än vad hon kanske först anade.

12 september: Smittskyddsläkaren summerar halvåret med covid-19 på Gotland och konstaterat att smittade tagit ett stort eget ansvar. 

17 september: Region Gotland skickar ut ett pressmeddelande om att många undviker att söka vård eftersom de är rädda för att smittas av coronaviruset. De uppmanar människor att söka vård – innan de blir för dåliga. 

1 oktober: Besöksförbudet upphör på särskilda boenden. Många vill hälsa på sina anhöriga och kolla hur de har det. 

2 oktober: Gotlands idrottsförbund meddelade att idrottsgalan på Gotland ställs in. 

undefined
Den åttonde oktober började även barn på Gotland provtas för covid-19.

8 oktober: Från och med kan även barn på Gotland testas för covid-19. 

14 oktober: Region Gotland konstaterar att flera fall av klustersmitta bekräftats under de senaste veckorna. De kan bland annat härleda smittan till fester och after works. 

22 oktober: Socialminister Lena Hallengren meddelar att restriktionerna lättas för äldre och PRO på Gotland jublar efter beskedet. 

23 oktober: 384 fall har konstaterats på Gotland sedan mars i år. Smittspridningen hade under en tid varit låg på ön. 

26 oktober: Regionfullmäktige hölls för första gången på distans. På det stora hela fungerade det bra för ledamöterna.

undefined
Socialdirektören Marica Gardell har under pandemin varit i hetluften på grund av smittspridning på äldreboenden och det besöksförbud som varit.

29 oktober: Region Gotlands socialdirektör Marica Gardell framför att hon vill ha nationella riktlinjer som gör det möjligt att låsa in dementa vid behov – för att hindra att de smittas av covid-19. 

1 november: Begränsningen på 300 personer för allmänna sammankomster träder i kraft. 

3 november: Regeringen meddelar att högst åtta personer tillåts i sällskap på krogen.

6 november: Smittskyddsläkaren Maria Amér är orolig över den ökade smittspridningen på Gotland och betonar ett ökat ansvar från alla i samhället. 

11 november: Regeringen meddelar ett förslag om att krogarna ska sluta servera alkohol efter klockan 22. Anledningen är den ökade smittspridningen av covid-19 i samhället.  

Krögarna Lennart "Lenta" Rosenlund och Gabriel Sahlin har förståelse för beslutet. 

undefined
Den 12 november meddelade Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell att det blev lokala råd även på Gotland. Nu har samtliga regioner i landet lokala råd.

12 november: Folkhälsomyndigheten meddelar att det blir lokala råd även på Gotland. De lokala råden kommer gälla fram till 13 december – då de ersätts av nationella råd. 

16 november: Regeringen meddelar att allmänna sammankomster nu begränsas till åtta personer. Statsminister Stefan Löfven hoppas att alla ska se detta som den "nya normen", och att alla nu undviker situationer där man träffar många andra människor.

16 november: Regionfullmäktige fattar beslut om ett fjärde paket till näringslivet, kulturen, föreningslivet och civilsamhället på Gotland. Eva Nypelius är nöjd med det paket som man beslutat om.

17 november: Regeringen meddelar att avtal tecknats om köp av vaccin med tre olika tillverkare som, förutsatt att de blir godkända, kommer att räcka till hela befolkningen.

18 november: Regeringen meddelar att det ska bli lättare att bedriva undervisning i gymnasier och högskolor på distans. I våras undervisade gymnasie- och högskolor på distans från 17 mars till slutet av maj. Under hösten har undervisning på universitet och högskolor skett både på plats och på distans, liksom på vissa gymnasieskolor.

undefined
Statsminister Stefan Löfven har vid två tillfällen under coronapandemin talat till nationen.

22 november: Stefan Löfven håller för andra gången under coronapandemin ett tal till nationen. Där betonar han att: "Alla måste göra mer". 

23 november: Över 1 000 personer på Gotland har sedan mars i år konstaterats som smittade av covid-19. Totalt handlar det om 1072 personer. Sedan 23 oktober har antalet fall ökat med hela 688 stycken.

24 november: Det var dagen som Region Gotland berättade om att fyra personer med covid-19 avlidit under det senaste dygnet. Det var den högsta siffran som regionen angivit för ett enskilt dygn. 

30 november: För första gången öppnar Region Gotland en avdelning för covid-19. De har tidigare haft en avdelning redo för att använda vid behov – men 30 november öppnades den för första gången under pandemin. 

Christine Senter utses till vaccinsamordnare på Gotland.

3 december: Beskedet kom att gymnasieskolorna ska stänga fram till jul och eleverna måste studera på distans. På Gotland hade man infört distansstudier varannan vecka, men nu blir det alltså på heltid.

8 december: Regeringen meddelade de nya nationella råden för jul- och nyårsfirandet. Råden ska gälla tills vidare. 

9 december: Socialministern Lena Hallengren (S) och kulturministern Amanda Lind (Mp) berättar på en digital pressträff om att regeringen vill införa en tillfällig pandemilag. 

10 december: Ytterligare en person avlider på Visby lasarett i sviterna av covid-19. Totalt har nu 19 personer avlidit i sjukdomen på Gotland.

11 december: Konkurrenterna Air Leap och Air Gotland offentliggör att de kommer att samarbeta om flygtrafiken från årsskiftet. Detta eftersom flygandet minskat så mycket under pandemin.

15 december: En person som var på det omskrivna superspridareventet i Burgsvik, en spelning på Fiket, avlider i covid-19. "Det är en annan stämning här nu", säger GT:s krönikör Bernt "Bison" Nilsson som själv var på spelningen.

16 december: Statistiken visade att smittspridningen minskade på Gotland under vecka 50 jämfört med vecka 49, 232 mot 319. Smittskyddsläkare Maria Amér hoppades att vi nått en platå, men påminde om att läget fortsatt är mycket allvarligt.

18 december: Regeringen meddelar att flera hårda restriktioner införs. Region Gotland stänger med omedelbar verkan idrottshallar, simhallar och bibliotek bland annat.

21 december: Fem äldreboenden har bekräftad coronasmitta bland de boende.

22 december: Flera gotländska krogar meddelar att de stänger helt från julafton när de nya restriktionerna om alkoholservering enbart fram till klockan 20 införs.

23 december: Ytterligare två personer avlider av covid-19 på Visby lasarett. Totalt har nu 25 personer avlidit i sjukdomen på Gotland.

undefined

28 december: 89-åriga Elsa Söderdahl, boende på Attendo Terra Nova, blir första gotlänning att vaccineras mot covid-19. "Det kändes inte alls", sa den pigga damen till GT:s utsända reporter.

I sjukvården är läget mycket ansträngt, och lasarettet går upp i förstärkningsläge.

30 december: Den första vaccinationsomgången blir klar. Totalt 204 äldre på särskilda boenden har fått vaccinet. "Det har avlöpt väl", sammanfattar vaccinsamordnaren Christine Senter.

Gotland får löfte om extra doser till de som vistas på ön utan att vara skrivna här.

4 januari 2021: Under nyårshelgen har sex personer med covid-19 avlidit. Totalt har 35 personer avlidit i samband med att de haft sjukdomen.

5 januari: En icke-coronaanpassad nyårsfest som fångats på film väcker starka reaktioner. Den som lagt ut filmen är Nancy Yussef, ordförande för Företagarna på Gotland. "Ett debattinlägg", menar hon.

Farhågan om ökad smitta under jul- och nyårshelgerna besannas inte. Antalet nya fall fortsätter i stället att minska.

7 januari: En rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken träder i kraft.

11 januari: Regeringens beslut att tillåta distansstudier för högstadieelever träder i kraft.

Polisen konstaterar att färre brott begåtts under pandemin. År 2019 anmäldes 7 227 brott.. År 2020 var den siffran nere på 6 795 stycken. "En kombination av ett bra brottsförebyggande arbete och någon slags coronaeffekt" säger lokalpolisområdeschefen Fredrik Persson.

Vaccinering av prioriterade personalgrupper inleds, vilket omfattar cirka 2 000 medarbetarre inom äldreomsorg, hemsjukvård, samt personal på intensivvårdsavdelningarna IVA och IMA.

Butiker, simhallar och gym måste beräkna hur många besökare som maximalt får vistas i lokalerna samtidigt, beräknat på att varje person ska ha minst tio kvadratmeter att disponera, samt se till att gränsen inte överskrids.

12 januari: Solbergaskolan och Södervärnskolan inför distansstudier för högstadieelever.

14 januari: Med kastruller, slevar och andra redskap från köken, slöt ett 30-tal krögare upp på Stora torget i Visby i en högljudd protestaktion för att visa sitt missnöje till regeringens riktade restriktioner mot restaurangbranschen.

16 januari: FHM konstaterar att det var färre coronafall på Gotland under sista veckan i december än i deras scenario. Men sett till hela landet var antalet coronafall 72 procent högre än i Folkhälsomyndighetens scenario.

undefined
Emma Hällström är långtidssjuk i covid-19.

Många vittnar om att de blivit långtidssjuka i covid-19. En av dem är Visbybon Emma Hällström. "Jag blir chockad varje gång över att jag blir så trött", säger hon.

Region Gotland beslutar att de anställda som kan ska fortsätta jobba hemifrån till 30 april. "Pandemin är långt ifrån över", säger regiondirektör Peter Lindvall.

20 januari: Nya siffror visar att över 70 procent av de som har dött i covid-19 på Gotland är personer över 70 år. Var tionde äldre som smittats har avlidit. 

21 januari: Ytterligare en person på Gotland avlider i covid-19. Det innebär att totalt 40 personer har avlidit i sjukdomen på ön.

Regeringen meddelar att förbudet att servera alkohol efter klockan 20 förlängs två veckor. "Sjuksköterskorna har kvar sina jobb, medan vi riskerar konkurs. Jag tycker att det är en orättvis fördelning", säger Gabriel Sahlin som driver Gamla Masters i Visby.

Regeringen meddelar även att undervisning från och med nästa vecka ska bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning i gymnasieskolan. Region Gotland beslutar att högstadieeleverna på Solberga och Södervärn får fortsätta med distansundervisning, men Wisbygymnasiets elever får återvända till skolan.

22 januari: Telefonbokningen för vaccinering öppnar för personer 80 år och äldre

25 januari: Gymnasieskolan återgår successivt till undervisning i skolan.

Vaccinföretaget Astra Zeneca aviserar att de inte kommer att kunna leverera de utlovade volymerna under februari.

27 januari: Med rätt nålar kan man utvinna en extra dos vaccin ur Pfizers flaskor, men Region Gotland har inte rätt utrustning. "Från och med slutet av denna vecka eller början på nästa så kommer vi att kunna använda vaccinet än mer effektivt", säger Christine Senter.

Smittskyddsläkare Maria Amér koras till Årets gotlänning 2020

Region Gotland meddelar att Ica Maxi Arena blir tillfällig vaccinationsmottagning i Visby. Vecka 6 ska mottagningen vara klar att ta i bruk.

1 februari: Tidsbokningen för vaccinering är stängd i väntan på mer vaccin. Alla inom gruppen 80 år och äldre har inte kunnat boka tid än.

2 februari: Astra Zenecas vaccin får åldersgräns och ska inte ges till personer 65 år och äldre eftersom det saknas forskningsresultat som visar hur effektivt vaccinet är på äldre. 

4 februari: Regeringen meddelar att prioritetsordningen för vaccineringen har justerats. Bland annat ingår alla 65 år och äldre i Fas 2.

8 februari: Antalet nya smittfall har minskat fyra veckor i rad. Vecka 5 rapporterades 19 nya fall.

11 februari: Gotland är bäst i landet på att vaccinera äldre, enligt en sammanställning av Folkhälsomyndigheten.

15 februari: Tidsbokningen till vaccineringen öppnar igen för personer 80 år och äldre.

Trenden är bruten, efter fyra veckors nedgång ökade antalet nya smittfall under vecka 6.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!