Gotlänningar i protest: Stoppa DCA-avtalet

I ett sista försök att stoppa Sveriges försvarsavtal, DCA, med USA samlades gotlänningar för en protestaktion. ”Vi värnar om Sverige som en fri nation”, sa Peter Hertelius, en av initiativtagarna bakom lördagens demonstration.

Majken Hallberg, Agnes Hallberg och Aino Hallberg vill markera sitt motstånd mot DCA-avtalet, som kan öppna möjlighet till kärnvapen när amerikanska styrkor får tillgång till svenska militärbaser.

Majken Hallberg, Agnes Hallberg och Aino Hallberg vill markera sitt motstånd mot DCA-avtalet, som kan öppna möjlighet till kärnvapen när amerikanska styrkor får tillgång till svenska militärbaser.

Foto: Eleonor Svensson

Visby2024-04-27 16:31

Mitt i helgvimlet på Östercentrum ville fredsaktivister, politiker och musiker rikta blickarna mot svensk försvarspolitik. En skara på runt femtio personer hade samlats för att hålla tal där man ville framföra risker med det DCA-avtal som riksdagen planerar att godkänna. 

– Det är helt galet att Sveriges regering ingår en överenskommelse med USA som innebär 17 amerikanska baser i Sverige, varav en på Gotland. Det gör risken för krig ännu större, säger Peter Hertelius, som är medlem i Svenska Freds och ansluten till gruppen "Nej till Nato".

Han poängterar att han tycker att det ska finnas ett svenskt försvar, men:

– Det ska vara rimligt och framförallt värna om oss som en fri nation. 

Det finns en stark oro bland lördagens demonstranter för att avtalet med USA skulle innebära att kärnvapen placeras på Gotland. Bland annat har regionstyrelsen på Gotland efterlyst en skarpare skrivelse för att sätta stopp för just kärnvapen.

undefined
”Ingen kan kriga sig till fred. Det är lögn, har alltid varit lögn och kommer alltid att vara det”, sa Agnes Hallberg när hon höll sitt tal.

En av talarna var Agnes Hallberg, som tycker att det är viktigt att som gotlänning visa motstånd mot DCA-avtalet och just kärnvapenfrågan upprör henne. 

– Det är också en miljöfråga. Att vi ska kunna tillåta kärnvapen i Sverige, det är helt enkelt skrattretande, säger hon.

undefined
Vänsterpartiet på Gotland var en av de politiska organisationer som ställde sig bakom lördagens demonstration. Per Edman (V) och partiets ordförande Victoria Öjefors Quinn var på plats.

Bakom manifestationen stod "Nej till Nato" tillsammans med Miljöpartiet Gotland, Fi samt Vänsterpartiet Gotland. Victoria Öjefors Quinn, ordförande för den sistnämnda, höll ett tal där hon bland annat lyfte farhågor över avtalets otydlighet när det gäller brottmål. Brott som rör amerikanska soldater och deras anhöriga skulle kunna avgöras i domstol i USA.

Ett exempel som hon lyfte är samtyckeslagstiftningen. 

– Den finns inte i USA så hur skulle en sådan fråga prövas?

Hon tycker att det är viktigt att visa sitt motstånd till avtalet, som ska godkännas av riksdagen senare i år.

– Avtalet skulle få ödesdigra konsekvenser helt enkelt. Då pratar jag både om lagstiftningen, som ju gäller hela Sverige, men när det gäller Gotland så är det specifikt förvaring av kärnvapen som oroar, sa hon.

Sonja Johansson hade kommit till Östercentrum för att visa sitt motstånd mot DCA – eller snarare sitt stöd för fred. Uppvuxen i Finland med föräldrar som påverkats starkt av Finska kriget känns det extra viktigt, för henne.

– Ingen vinner i krig. Jag vill ha fred, diplomati och samarbete, säger hon med tydlighet i rösten.

undefined
Sonja Johansson är orolig att försvarsavtalet ska innebära en ökad risk för krig. Istället för militär upprustning vill hon se ökad diplomati.

Den militära upprustning som Sverige genomgått på bara några år, Natomedlemskapet och nu DCA-avtalet tycker hon är helt fel väg att gå.

– Det är som en masspsykos. Jag tror inte att människor tänker efter ordentligt, man följer bara strömmen, säger hon samtidigt som hon håller i ett målat plakat med texten "Gotland inte Brottland".

Att en utökning av försvaret och internationella militära samarbetsavtal kan minska chansen till angrepp och därmed behålla fred i Sverige, är ett argument som inte håller, enligt henne.

– Det tror jag inte på överhuvudtaget. Det talas om att man ska göra detta för att försvara demokratin i EU, men det är ingen demokrati att vara för krig. Demokrati är att föra samtal, säger hon.

Många nyfikna gotlänningar stannade till under den två och en halv timme långa demonstrationen. På plats fanns även ett franskt tv-team som filmade inför ett längre inslag om den svenska försvarsdebatten. Programmet ska sändas på public service-kanalen France 2 i slutet av maj.

undefined
Peter Hertelius från motståndsgruppen "Nej till Nato", som var med och anordnade lördagens demonstration.
undefined
Majken Hallberg ville dela sitt budskap om fred.
undefined
Många nyfikna stannade till för att ta del av talen och musiken.
undefined
"Stoppa DCA-avtalet". Budskapet kunde inte vara tydligare under demonstrationen.
Det här är DCA-avtalet

Avtalet är på engelska förkortat till DCA, Defence Cooperation Agreement.

USA har ingått DCA med flera allierade länder. För Sveriges del handlar det om amerikanska styrkor ska få tillgång till 17 militära baser, bland annat på Gotland.

Avtalet reglerar praktiska frågor för USA:s militär i värdlandet. Det tar upp till exempel tillträde för amerikanska förband, skattefrågor och möjlighet till förhandslagring av materiel. DCA pekar ut platser där samarbetet mellan USA och värdlandet främst ska äga rum.

DCA utgår till stor del från Natos avtal, Nato SOFA, om statusen för Natos medlemsstaters styrkor i ett annat Natolands territorium.

Källa: TT

Det här händer:

DCA, defence cooperation agreement, undertecknades av Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III 5 december 2023. För att avtalet ska träda i kraft behöver riksdagen godkänna avtalet och besluta om författningsändringar som krävs för att genomföra det. Enligt försvarsdepartementet är regeringens ambition att lämna över propositionen i början av maj så att riksdagen har möjlighet att ta ett beslut innan sommaren.

Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!